Vrijdag 22 november 2024 – ‘Van donker naar licht’
Ben je een zorgprofessional die met kinderen werkt? Neem op vrijdag 22 november 2024 ook deel aan het online, gratis Family Centered Care Symposium van het Ronald McDonald Kinderfonds.
Iets voor jou?
Het FCC Symposium is er voor verpleegkundigen en verpleegkundig specialisten die met kinderen werken, kinderartsen, (kraam)verzorgers, pedagogisch medewerkers, ouderverenigingen, beleidsmedewerkers en andere zorgprofessionals en geïnteresseerden.
Tijdens het FCC Symposium worden wetenschappelijke onderzoeken afgewisseld met praktijkvoorbeelden en ervaringsverhalen. Zorgprofessionals en ervaringsdeskundige families komen afwisselend en soms samen aan het woord. De inspirerende dag biedt praktische handvatten voor de dagelijkse praktijk. Het online en geaccrediteerde FCC Symposium is van begin tot eind boeiend.
Alle informatie OP EEN RIJ
Vrijdag 22 november 2024, 09.30 – 15.00 uur
Ben jij erbij?
Schrijf je nu in >
Uniek aanbod dit jaar: deelname is kosteloos
Het is precies 50 jaar geleden dat het eerste Ronald McDonald Huis ooit werd geopend in Philadelphia, USA. Sindsdien ondersteunen wij wereldwijd families met een ziek of zorgintensief kind. Ter gelegenheid van dit 50-jarige wereldwijde bestaan biedt RMHC – de internationale moederorganisatie – samen met het Kinderfonds het FCC Symposium als verjaardagscadeau kosteloos aan. Want elkaar verbinden en versterken op het gebied van Family Centered Care is van onmisbare waarde.
Online via livestream
Vanaf je eigen locatie via je eigen apparaat neem je deel aan dit online Family Centered Care Symposium. In de interactieve livestream wordt jouw input altijd gehoord.
Geaccrediteerd
Het FCC Symposium is geaccrediteerd door NVK, NAPA, V&VN, VSR (5 punten), het Registerplein en Kenniscentrum Kraamzorg (4,5 punten). Daarnaast is accreditatie aangevraagd bij NIP (K&J) en NVO.
Voor wie?
Zorgprofessionals die met kinderen werken. Ook relevant voor studenten.
‘Van donker naar licht’ 🌙☀️
Deze editie staat in teken van ‘Van donker naar licht’. Het symboliseert ‘dag en nacht’ en ‘verlies en hoop’. Dagvoorzitter en kinderarts-intensivist Piet Leroy ontvangt zorgprofessionals en ervaringsdeskundige families aan tafel. Samen delen zij hun kennis en ervaringen over onderwerpen zoals nachtrust, slaapkwaliteit, dag- en nachtritmes, zorg in de nacht, de intimiteit van de nacht en het omgaan met verlies. Zodat je als zorgprofessional alle handvatten hebt om ook in donkere tijden goed te kunnen samenwerken met families.
Programma
- 09.15 uur – Digitale inloop
- 09.30 uur – Welkom en opening
Door dagvoorzitter en kinderarts-intensivist Piet Leroy & directeur/bestuurder Ronald McDonald Kinderfonds Renate Westerlaken-Loos - 09.50 uur – Slaap als krachtig medicijn
Door neonatoloog Jeroen Dudink - 10.20 uur – Gezond door de nacht
Door internist-intensivist Astrid Salet - 10.50 – Korte pauze
- 11.00 uur – Gebroken nachten als ouders: hoort het erbij?
Door kinderslaapcoach en moeder Lianne van Vliet - 11.30 uur – Samen beslissen in de nacht
- 12.00 uur – Lunchpauze
- 12.30 uur – Elkaar helpen bij verlies en verdriet
Door emeritus-hoogleraar verliesverwerking Manu Keirse - 14.00 uur – Korte pauze
- 14.10 uur – Myla, een verhaal over hoop, geloof en liefde Door vader Mathijs Lourens
- 14.40 uur – Langzaam wordt het weer licht
Door dagvoorzitter en kinderarts-intensivist Piet Leroy - 14.50 uur – Einde
Download het volledige programma >
Sprekers
Lianne van Vliet
Kinderslaapcoach en ervaringsdeskundige
Chronisch slaapgebrek door jonge kinderen, dat hoort er toch gewoon bij? Fout, zegt Lianne. Als kinderslaapcoach helpt zij dagelijks ouders en hun jonge kinderen met werken naar een fijnere slaapsituatie in huis. Zelf ondervond ze als moeder ook aan de lijven hoe belangrijk dat is.
Jeroen Dudink
Neonatoloog
“Slaap is een van de krachtigste medicijnen om het kwetsbare, pasgeboren brein te beschermen.” Jeroen vertelt over het belang van nachtrust voor pasgeborenen en over het ‘Sleep Well Baby project’. Met een algoritme dat het slaapritme van baby’s kan voorspellen, kan de zorg daarbuiten gepland worden.
Astrid Salet
Internist-intensivist
Vertelt over het ‘Gezond door de nacht’-initiatief dat ze opzette in het Jeroen Bosch Ziekenhuis. Dankzij maatregelen zoals gezondere voeding, flexibele roosters, lichttherapiebrillen en energypods ervaren zorgmedewerkers nu betere slaap, minder buikpijn en een veiligere reis naar huis.
Manu Keirse
Emeritus-hoogleraar verliesverwerking
Deelt herkenbare voorbeelden over hoe rouw niet gelijkstaat aan afscheid nemen, maar aan anders leren vasthouden. Hij gaat niet alleen in op verlies door de dood, maar ook op andere situaties van verlies die vaak onderbelicht blijven, zoals verlies van gezondheid, werk of toekomstperspectief.
Mathijs Lourens
Vader van Alec, Myla en Liva
Na een oneerlijke strijd van bijna vier weken overlijdt Myla aan de gevolgen van ACD, een ernstige ontwikkelingsstoornis. Tijdens het FCC Symposium deelt vader Mathijs zijn verhaal over hoop, geloof en liefde.