logo Kindzorg Brabant wit

Hoe wij onze zorg ‘up-to-date’ houden middels de HKZ Normering van de NEN.

Bij Kindzorg Brabant staat de kwaliteit van zorg voorop. We geloven dat goede zorg begint met een solide basis van vertrouwen, samenwerking en continue groei. Een belangrijk onderdeel van ons streven naar hoge kwaliteit is het werken volgens de NEN HKZ-normen. Deze normen helpen ons om structureel te werken aan het leveren van veilige en hoogwaardige zorg. In deze blog vertellen we hoe we onze zorg ‘up-to-date’ houden en continu verbeteren door te werken volgens deze normering.

Wat zijn NEN HKZ Normen?
NEN HKZ-normen zijn specifieke kwaliteitsnormen voor de zorgsector. Deze normen zijn ontwikkeld om zorgorganisaties te ondersteunen bij het waarborgen van kwaliteit in hun dagelijkse zorgpraktijk. Het doel is om de zorg zo goed mogelijk te organiseren, met oog voor zowel de behoeften van de zorgvrager als de zorgverlener. Door deze normen te volgen, kunnen wij de kwaliteit van onze zorg continu verbeteren en dit op een gestructureerde manier vastleggen.

Ons kwaliteitssysteem: stevig gebaseerd op de PDCA-cyclus
Ons kwaliteitssysteem is volledig afgestemd op de NEN HKZ-normen en volgt de Plan-Do-Check-Act (PDCA) cyclus. Dit systeem stelt ons in staat om de zorg die we verlenen voortdurend te evalueren en bij te stellen waar nodig.
Plan: We starten met het opstellen van duidelijke doelstellingen voor de zorg die we leveren, gebaseerd op de behoeften van de kinderen en hun ouders.
Do: Vervolgens voeren we deze plannen uit in de dagelijkse zorg. Dit betekent dat al onze zorgverleners volgens dezelfde hoge standaarden werken, met oog voor veiligheid en kwaliteit.
Check: Na het uitvoeren van de zorg kijken we kritisch naar de resultaten. Is de zorg effectief? Zijn er verbeterpunten? We monitoren deze processen nauwkeurig om te zorgen dat alles goed verloopt.
Act: Op basis van onze bevindingen passen we het beleid aan. Dit kan betekenen dat we nieuwe protocollen ontwikkelen, trainingen aanbieden of veranderingen doorvoeren om de zorg nóg beter te maken.

Door het gebruik van de PDCA-cyclus kunnen we niet alleen de kwaliteit van onze zorg waarborgen, maar ook flexibel en snel reageren op nieuwe ontwikkelingen in de zorgsector.

Kwaliteit begint bij bekwaam personeel
Het leveren van kwalitatieve zorg moet altijd ons doel zijn. Daarom zetten wij niet alleen bevoegd, maar ook bekwaam personeel in. Onze zorgverleners worden continu getraind om hun vaardigheden op peil te houden en verder te ontwikkelen. We investeren in de groei van ons personeel door ze scholingen en trainingen aan te bieden, zodat ze met de nieuwste kennis kunnen werken. Dit helpt ons om zorg te leveren die altijd voldoet aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Kwaliteit in de praktijk
Wat betekent dit nu in de dagelijkse praktijk? De NEN HKZ-normen helpen ons om duidelijke processen op te zetten, zoals het opstellen van zorgplannen, het uitvoeren van risicoanalyses en het regelmatig evalueren van de zorg die we bieden. We kijken niet alleen naar de korte termijn, maar ook naar hoe we op lange termijn hoogwaardige zorg kunnen blijven leveren.

Daarnaast werken we nauw samen met ouders en andere zorgverleners om te zorgen dat we altijd de best mogelijke zorg bieden. Door onze aanpak continu te evalueren en bij te stellen, blijven we up-to-date en voldoen we aan de hoogste kwaliteitsnormen.

Conclusie
Onze inzet voor kwaliteitszorg volgens de NEN HKZ-normen geeft ons de mogelijkheid om hoogwaardige, veilige en up-to-date zorg te bieden. Door te werken met een helder kwaliteitssysteem dat de PDCA-cyclus volgt, kunnen we continu verbeteren en meegaan met de nieuwste ontwikkelingen in de zorg. Daarbij zetten we bekwaam personeel in en investeren we in hun groei door middel van goede scholing. Zo blijven we bouwen aan een betrouwbare, effectieve zorgorganisatie die de behoeften van kinderen en hun ouders vooropstelt.